Berekenautokosten.nl | Transparant vergelijk van autokosten

Gaat benzine écht 2 euro per liter kosten?

Gaat benzine écht 2 euro per liter kosten?

Actueelzondag 14 oktober 2018Ronald Kuyper

“Gaat benzine écht 2 euro per liter kosten in de nabije toekomst?” Goede kans dat jij dit niet al te lang geleden ook al eens hebt gedacht. Het nieuws dat benzine 2 euro per liter gaat kosten is in Nederland ingeslagen als een bom, maar moeten we dit nieuws wel helemaal geloven? Enkele jaren geleden werd er ook geroepen dat we 2 euro per liter moesten gaan betalen en toen bleef de teller steken op 1,87 euro per liter.

Grote prijswisselingen voor Euro95

De laatste jaren moeten we ons eigenlijk al steeds laten verrassen aan de pomp. We hebben namelijk al jarenlang te maken met grote prijswisselingen voor Euro95. In 2012 werd de prijs van 1,87 euro per liter bereikt, tot nu toe de recordprijs, en in 2013 konden we weer bijna anderhalf keer zo veel tanken voor hetzelfde geld. De benzineprijs hangt samen met de prijs van ruwe olie en deze prijs is de laatste tijd behoorlijk aan het stijgen. We hebben het over een stijging van een kleine 50 procent in het afgelopen jaar. Dit heeft gevolgen voor onze benzineprijs.

Beperkte productie van olie

Voor velen is de vormgeving van brandstofkosten een raadsel. Hoe zit het nu precies? Eigenlijk is het allemaal terug te brengen naar een beperking van de olieproductie in landen zoals Koeweit, Irak en Saoedi-Arabië. Door de productie zo veel mogelijk te beperken wordt het mogelijk om de olieprijzen flink te laten stijgen. Dit is een maatregel die is getroffen door OPEC en het lijkt effect te hebben. De vraag naar olie neemt namelijk behoorlijk toe. De verwachting is dan ook dat in 2018 voor het eerst een vraag bereikt zal worden van maar liefst 100 miljoen vaten per dag.

Duurdere olie zorgt voor duurdere benzine

Paul van Selms, marktdeskundige bij UnitedConsumers, geeft aan dat er een heel sterke verhouding bestaat tussen de olieprijs en de benzineprijs. Ook hij gelooft dat een prijs van 2 euro voor een liter benzine er echt aan zit te komen. “Ik zou er niet van staan te kijken als de pompprijs van benzine boven de 2 euro per liter komt.” Natuurlijk is dat bijzonder vervelend, maar Van Selms gelooft niet dat mensen er minder door zullen gaan rijden. “Mensen zullen klagen, maar wel blijven rijden. Ze moeten toch naar hun werk toe.”

Zuiniger rijden of gewoon elektrisch gaan rijden

Het lijkt erop dat we dit keer toch echt naar die 2 euro voor een liter benzine toe gaan. Wat moeten we dan doen om de kosten een beetje onder controle te houden? Je kunt meerdere stappen ondernemen om de autokosten binnen de perken te houden. We kunnen eigenlijk allemaal zuiniger rijden dan we nu doen. Je rijdt zuiniger wanneer je de banden op goede spanning houdt, wanneer je langzamer rijdt en wanneer je sneller schakelt naar een hogere versnelling. Dit kan je tot wel 10 procent op je brandstofkosten besparen. Daarnaast zal elektrisch rijden voor velen ook een stuk aantrekkelijker worden wanneer we echt 2 euro voor een liter benzine moeten gaan betalen.

Wil jij alles weten over het berekenen van autokosten en over hoe wij aan onze berekeningen komen? Kijk dan verder op onze homepage!