Berekenautokosten.nl | Transparant vergelijk van autokosten

Bijtelling in de overgangsregeling

Bijtelling in de overgangsregeling

Blogdonderdag 23 november 2017Ronald Kuyper

Medewerker belastingtelefoon: "Goedemorgen, Belastingdienst. Waarmee kan ik u van dienst zijn?"
Ik: "Goedemorgen, Ronald Kuyper berekenautokosten.nl. Ik heb een vraag over de bijtelling."
Medewerker Belastingtelefoon: "Bijtelling waarover?"
Ik: (denk: Ja hallo zeg)  "De bijtelling over motorvoertuigen."
Medewerker Belastingtelefoon: "Gaat het over zakelijk of privé?"
Ik: (denk: Tja….) "Doet u maar zakelijk."
Medewerker Belastingtelefoon: "Dan verbind ik u door met Loonheffingen zakelijk"
Ik:"Wat u wilt."
Medewerker Belastingtelefoon: "Goedemorgen, Belastingdienst"
Ik: "Goedemorgen, Ronald Kuyper berekenautokosten.nl. Ik heb een vraag over de bijtelling."
Medewerker Belastingtelefoon: "Dat kan, zegt u maar."
Ik: "Het gaat over uw site. Kunt u met mij meekijken naar uw site"

Medewerker Belastingtelefoon: "Ik zie hem."
Ik: "Ik raak het spoor al kwijt na 2 zinnen. Daar staat: Is voor 1 januari 2012 voor het eerst een kenteken afgegeven voor de auto? Dan geldt met ingang van 1 januari 2017 gedurende een periode van 60 maanden de bijtelling in de tabel hieronder. Volgens mij klopt daar niets van."

Medewerker Belastingtelefoon: "Nee, volgens mij ook niet."
Ik: "En verderop: Valt uw auto in het verlaagde bijtellingspercentage van 0%, 4%, 7%, 15% of 18% voor auto's met een datum 1e tenaamstelling op of na 1 januari 2012. We hadden het toch over een tenaamstelling van vóór 1 januari 2012?"
Medewerker Belastingdienst: "Ja dat is vreemd."
Ik: "En er staat een verlaagd bijtellingspercentage van 18%. Maar die categorie bestaat helemaal niet. Wel een tijdelijke korting van 18%."
Medewerker Belastingtelefoon: "Ja daar klopt inderdaad niets van."
Ik: "Nee, zeg dat. En verderop: Is op dat moment een verlaagd bijtellingspercentage van toepassing? Dan geldt dit weer voor 60 maanden. Zo niet, dan is de bijtelling 25% voor auto’s met een datum 1e tenaamstelling vóór 1 januari 2017. 
Dan 1. Is op welk moment een verlaagde bijtelling van toepassing. We hadden het toch over tenaamstelling van voor 1 januari 2012?
Gaat het misschien om overschrijving van een auto na 1 januari 2012 met een eerste tenaamstelling van voor 1 januari 2012 dan is 2. Niet een automatische periode van 60 maanden van toepassing. Voor sommige voertuigen geldt een beperkte korting afhankelijk of de oorspronkelijke eigenaar er mee rijdt of dat de auto is overgeschreven.
En 3. Er staat: Zo niet, dan is de bijtelling 25% voor auto’s met een datum 1e tenaamstelling vóór 1 januari 2017. Ook dat klopt niet. Die is voor eerste toelating 1 januari 2012 afhankelijk van de emissie 0 gram of niet 0 gram. En voor eerste kenteken afgegeven voor in 2013 weer anders dan afgegeven in 2014, weer anders dan afgegeven in  2015, weer anders dan afgegeven in 2016, weer anders dan afgegeven in 2017.
En 4. Er staat dat het bijtellingspercentage en de termijn gekoppeld is aan het kentekenbewijs. Dat is in incidentele gevallen niet waar.
En 5. Ze blijven gelden als de auto van eigenaar wisselt of als een andere werknemer de auto gaat gebruiken. Dat is in incidentele gevallen ook niet waar.
Het lijkt mij beter dat u deze site uit de lucht haalt."
 
Medewerker Belastingtelefoon: "Ja maar u moet eigenlijk ook hier kijken. Want wat op de site staat klopt gewoon niet. Tja, de materie is ook zo ingewikkeld….."
 
De Nederlandse vereniging van autoleasemaatschappijen heeft het onderstaande schema ontwikkeld dat veel beter is dan de informatie op de site van de Belastingdienst. (Een opmerking van ons: een motor met compressieontsteking is een diesel). 
 
U wordt als ondernemer geacht de wet te kennen maar dat geldt natuurlijk niet voor de Belastingdienst zelf. Kunnen zij het helpen dat hun medewerkers niet weten hoe het werkt. Misschien zijn de mensen die wel weten hoe het werkt uitgestroomd met de reorganisatie die Wiebes in 2015 is gestart….. Veel leesplezier!